Razvoj gradova u srednjem veku
na području južne Panonije
Arhitektura istoricizma u Subotici Arhitektura secesije u Subotici Fortifikaciona arhitektura u Srbiji  
 
Teritorija južne Panonije bila je naseljena već od perioda starijeg kamenog doba (paleolit), za šta postoje materijalni dokazi. Tokom njene burne istorije ovom teritorijom su vladale mnoge države i izvršile snažan uticaj kako na arhitekturu tako i na korišćenje odnosno uređenje prostora. čitaj dalje...
 
Neostilska izgradnja u Subotici razvija se uporedo sa planskom grado- gradnjom koja dobija zamah u drugoj polovini XIX veka kada se podižu brojne neostilske palate za klijentelu sastavljenu od liberalne buržoazije, subotičkih trgovaca i zanatlija. (čitaj dalje...)
 
 
Prekretnica XIX u XX vek bio je period mira i ekonomskog napretka kada je Subotica bila u punom graditeljskom zamahu. Pod uticajem nove umetnost iz Evrope, nadahnute industrijali-zacijom i urbanizacijom,  izgađeni su brojni objekti koji su stvorili novi izgled grada koji je delom sačuvan i danas. (uskoro) Kule, utvrđenja, tvrđave i druge zaštitne građevine zbog svoje monumentalnosti i vizuelne atraktivnosti izazivaju veliku pažnju. Burna istorija i potreba za zaš- titom civilnog stanovništva, plemstva, sveštenstva i njihove imovine, tokom vekova uslovila je dinamičan razvoj fortifikacione arhitekture u Srbiji.  
  Istoricizam u Subotici - mapa      
 
pripremio: dr Szabó Zsombor
pripremio: Branimir Kopilović pripremio: Branimir Kopilović u pripremi